10 200

Galerie Forsblom Stockholm

18 januari–17 februari, 2019

Vernissage i konstnärens närvaro 17 januari, kl. 17–19

 

Ernst Billgren är en av Sveriges mest folkkära och välkända konstnärer. Med en unik konstnärlig stil har han under sin karriär fortsatt att förnya sig. Familjära motiv från konsthistorien återkommer i hans målningar som exempelvis landskapsmålningar, avbildandet av olika djur i naturen, särskilt rävar och rådjur. Olika mytologiska motiv förekommer, liksom humoristiska och satiriska inslag är närvarande i hans verk. I målningarna som visas på Galerie Forsblom har Billgren utgått från formatet 85x120 cm och varje verk är 10 200 kvadratcentimeter måleri.


Billgren utmanar distinktionen mellan vad som är högt och lågt, bra och dåligt, utifrån konstens alla medel. Han har även skapat konstverk under sitt alter ego Wilhelm von Kröckert, där han ifrågasätter betydelsen av jaget, sitt egna konstnärliga uttryck och sitt varumärke. Vad är konst och varifrån kommer bildmotiven? Vad är typiskt Ernst Billgren? Varifrån kommer våra preferenser, val och vår smak? Vad är socialt betingat och vad är ett genetiskt arv? Liknande frågor som dessa ställer sig Billgren i sitt konstnärskap. Hans nya verk är en logisk fortsättning på hans tidigare målningar, det är inte enbart Billgren och inte heller enbart von Kröckert, utan istället inslag av båda; av en och samma konstnär. Måleriet är oplanerat och utan referenser från andra bilder i ett försök att koppla bort omvärlden för att kunna måla utifrån inre bilder. Billgren undersöker jaget och vad han som konstnären kan göra, likt en regissör undersöker han förutsättningarna och utsätter sig själv för situationer och utmaningar i sitt skapande.

 

Ett återkommande motiv är ett stadslandskap, en dystopi eller möjligen en utopi, nästintill öde sånär som på några få gestalter och djur. Är det ett varsel eller förebud om något? Andra verk har inslag av en sagovärld, något drömskt och underjordiskt bortom denna värld. Målningarna är detaljrika med tydliga penseldrag och ett flöde av färg och ljus likt skymningen i en Turner-målning. Referenserna till konsthistorien är många även om det är omedvetet. Det är måleriet i sig som är det viktiga.

 

Ernst Billgren är en multifacetterad konstnär och arbetar med måleri, skulptur, scenografi och som författare. Han är född 1957 i Stockholm och har studerat vid Akademin Valand i Göteborg (1982–1987) och på Birkagården, Stockholm (1979–1981). Han har haft otaliga utställningar i Sverige, såväl som utomlands och hans verk finns representerade i ansedda samlingar som vid Moderna Museet, Stockholm, Kiasma, Helsingfors och Malmö Konsthall.